Här kommer en liten sammanfattning av min upplevelse från Formex.

Jag måste börja med och säga att begreppet hållbarhet är det mest trendiga man kan tänka sig. En trend som pågått ett tag och som kommer hålla i sig. När vi pratar om trender så tittar man på samhället i stort och hur vi vill leva idag, och det är ju bra att vi vill leva mer hållbart och att vi blir mer rädda om jordens resurser. Toppen! En trend som är här för att stanna hoppas jag.

Bakgrunden till de prylar vi köper blir mer betydelsefullt än enbart det estetiska uttrycket. Vi värderar att det är återanvända prylar eller nya saker som är tillverkade av återvunnet material. Helt nya produkter ska helst vara av material med så liten påverkan som möjligt på naturen och även att hela tillverkningsprocessen är med hänsyn av jordens resurser.

Slit och släng kulturen är förbi och status är nu att leva i nuet och bli den bästa versionen av sig själv, att samla på sig upplevelser och inte prylar. Samhället kan upplevas som väldigt forcerat och vi pratar mycket om stress, utbrändhet och bristen på återhämtning. Aktiviteter som yoga, meditation och olika retreats för att komma ifrån vardagsstressen blir mer och mer attraktiva. Det blir en livsstil.

Utifrån alla trendrapporter och undersökningar så skapas det ju produkter som ska tilltala oss konsumenter. Så jag tänker att jag ska presentera lite vad jag uppmärksammade och min upplevelse av de produkter som jag såg på mässan.

FÄRG. Det var roligt att se så mycket blått tycker jag som personligen älskar blåa nyanser så min radar var nog automatiskt inställd på det. Gärna tillsammans med detaljer i mässing som kompenserar det kalla i de blåa nyanserna. Det blir varmt, mysigt och ger en känsla av lyx.  

Annars var det mycket jordnära färger. Det heta gråa har bytts ut till nyanser av beige och brända toner. Det värmer och ger en härlig harmonisk känsla. Den lejongula i kombination med svart för den som vågar lite mer. Generellt var det lite dovare färger som dominerade men färgklickar med lite mer kulör i fanns också där och stack ut.

Sammet och velour är en trend som lever kvar i alla former av textilier. Något jag reagerade på var att struktur och textur varierade. Det var inte bara släta tyger och detaljer. Variation i struktur gör de enfärgade textilierna mer spännande och du får ett annat djup. Om du tillhör kategorin som gärna håller dig till en färg eller kanske inte vill ha mönstrade detaljer så är mitt tips att satsa på att lägga till olika strukturer och även blanda material. Du behåller din färgskala samtidigt som du får in något som gör inredningen mer levande.

HANTVERKET. Som jag började med så handlar det om tillverkningsprocessen, det vill säga själva hantverket. Det är nu lyxigt med gediget hantverk och närproducerat. Samma trend som vi ser med mat kan jag tycka. Vi värderar närproducerat och ekologisk.

Det här var min egen tolkning av vad jag såg och hörde på mässan.  En liten sammanfattning som sagt, skulle kunna sväva ut i mer detaljer men jag stoppar mig här.

Buy less, choose well and make it last!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *